Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu smo se najstarejši otroci, od Nike in Katarine iz enote Luna, dopisovali z otroki iz vrtca Martin Krpan Cerknica, enota Grahovo. Pošiljali smo si risbe, naloge, igre in seveda prava pisma. V sklopu dopisovanja smo si izmenjali tudi knjige. Otroci iz Grahovega so nam poslali pravljico o nastanku Cerkniškega jezera z naslovom »Prepovedana ljubezen«.

Knjiga je nekaj časa potovala v bralnem kovčku, nato pa smo jo brali v vrtcu. Tako je v nas spodbudila in zaiskrila vedoželjnost in začeli smo se pogovarjati o gradovih.

Prebirali smo slikanice o gradovih (Kraljična na zrnu graha, Žabji kralj, Trnuljčica, Pepelka, Obuti maček, Šivilja in škarjice…), plesali na grajsko glasbo, si ogledali ohranjene gradove po Sloveniji in jih iskali na zemljevidu. Zelo nam je bil všeč Predjamski grad in Erazem Predjamski. Spoznavali smo življenje na gradu, prebivalce, urejenost gradu, delo vitezov. Izdelali smo si kar svoj grad in viteške pripomočke, krone.

Pri koncu raziskovanja gradov in tik pred začetkom počitnic pa smo imeli tudi viteško zaprisego, lov za zakladom (zaklad, ki smo ga našli je bila čisto prava, slastna, najboljša torta na svetu!) in viteško pojedino v »dvorani«.

Tako smo se poslovili od vrtca s prisego da bomo v življenju pomagali drugim, spoštovali vsa živa bitja, skrbeli za naravo ter bili prijazni, pošteni in pogumni!

 

princesa Nika Velika (Nika Pegan, vzgojiteljica)

Dostopnost