Skoči na glavno vsebino

V naši skupini smo potovali daleč nazaj v preteklost. Najprej smo raziskovali svet dinozavrov vse skupaj pa povezali še z vulkani. Otroci so takoj na začetku pokazali veliko navdušenje nad tematiko. Ugotovili smo, da o vulkanih že veliko vedo. Izjave otrok smo zabeležili.

Za motivacijo smo si ogledali posnetek o vulkanih, njihovem nastanku in delovanju. Preko posnetka v živo smo opazovali tudi trenutno zelo aktiven vulkan na Islandiji. Otroci so z zanimanjem in vzkliki navdušenja komentirali, se čudili, nekateri so si želeli odpotovati kar na Islandijo, da bi vulkan videli v živo. Drugi pa so ugotavljali, da je tam gotovo zelo vroče in nevarno.
Otroci so nato izbruh vulkana slikali s tempera barvami, raziskovali v pripravljenih kotičkih, postavljali najrazličnejša vprašanja, iskali odgovore v enciklopedijah, težko pa so pričakovali dan izvedbe poskusa.

Da bi vse skupaj potekalo še bolj zanimivo, smo v začetku tedna kiparili. Vsak otrok je dobil kos gline. Najprej so jo opazovali, tipali, vonjali in ob tem izražali svoja občutja. Nato so oblikovali vsak svoj vulkan in s tehniko kiparjenja izrazili svojo ustvarjalnost. Otroke smo pri ustvarjanju usmerjale z značilnostmi kot so: stožčasta oblika, luknja na vrhu, deli vulkana (krater, pobočje)… Čez celoten teden so se vulkani sušili. Otroci so vsak dan opazovali kakšen je napredek sušenja in nestrpno čakali petek, da samostojno izvedejo poskus. Najprej smo poskus izvedli skupinsko na vulkanu velikanu. Poimenovali smo vse pripomočke in sestavine (soda bikarbona, barvilo, kis, detergent za posodo) ter ugotovili, da za izvedbo potrebujemo stvari, ki jih najdemo v vsaki domači kuhinji.

Sledila je samostojna izvedba poskusa vsakega posameznika. Otroci so svoj vulkan spretno napolnili s sestavinami v pravilnem vrstnem redu in navdušeno opazovali reakcijo. Ob koncu so narisali še recept za pripravo poskusa, da ga bodo lahko izvajali tudi doma.

Otroci so bili nad eksperimentom navdušeni, izbruhi vulkanov pa so se še kar nadaljevali in nadaljevali.

Lucija Kolar, Polona Veber in Petra Pušnik

 

Dostopnost