Skoči na glavno vsebino

O razstavi Pot knjige, od avtorja do bralca

V vrtcu smo  v času od 3.2. do 14.2.2020 gostili razstavo Pot knjige, od avtorja do bralca. Razstavo je oblikovala Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije (BDS). Avtorja kratke zgodbe, ki je zapisana v stripu sta Žiga X. Gombača in ilustrator Davida Krančana. Glavni junak, simpatični knjižni molj, nas preko zgodbe popelje v svet knjige. Razstava je zasnovana na 12 plakatih, ki obiskovalca vodijo po slednjih tematskih sklopih.

  • ROJSTVO KNJIGE – predstavitev avtorja, založbe, tiska, eknjige,
  • KNJIGA SREČA BRALCA – predstavitev knjigarne in knjižnice,
  • ZALJUBIMO SE V KNJIGE – predstavitev orodja za promocijo knjige bralcu; promocija knjige in  z njo povezane dejavnosti, nagrade, projekti,
  • V OBJEMU BESED – srečanje bralca z ustvarjalci knjige oz. naš junak knjižni molj najde svoj novi dom.

Zakaj razstava v našem vrtcu?

V ciljih smo prepoznali tudi take, ki pomembno bogatijo naše prednostno področje oz. prizadevanje za bralno pismenost predšolskih otrok saj podpirajo doseganje rezultatov projekta OBJEM. Projekt v katerega je kot razvojni vzgojno-izobraževalni zavod vključen tudi naš in poteka po okriljem Zavoda RS za šolstvo.

Pomembni cilji razstave, ki smo jih uresničevali pri ogledu razstave so:

  • spodbujanje in popularizacija branja med otroki, starši in strokovnimi delavci,
  • poznavanje procesa nastanka knjige od avtorja do bralca (seznanitev z deležniki v procesu nastanka knjige in s poklici, ki se pojavijo v založniškem in tržnem procesu nastanka knjige);
  • seznanjanje z ilustracijo in stripom kot posebne oblike knjižnega dela

O ogledu razstave

Razstava je bila na ogled v skupnem prostoru enote Luna. Poleg otrok in strokovnih delavk iz enote Luna so si jo ogledali tudi otroci starejših oddelkov iz drugih enot našega vrtca.  Otroci mlajših oddelkov so si jo ogledali preko brušure, ki je sestavni del razstave.

K sodelovanju in ogledu, smo z vabili na oglasnih deskah oddelkov ter na spletni strani vrtca, povabili tudi starše otrok.

Na ogled razstave smo z veseljem povabili tudi učence in učitelje II. Osnovne šole Celje. V petek, 7.2.2020 sta se našemu vabilu prijazno odzvala dva razreda prvošolcev v spremstvu učiteljic.

V času razstave se je dogajalo

Razstavo smo obogatili z knjižnim kotičkom v katerem so otroke, starše in strokovne delavce pričakale strokovne in kakovostne slikanice. Knjižni kotiček je ponujal čas za spodbujanje branja, umirjanje, podoživljanje razstave, družinsko branje …

V drugem tednu gostujoče razstave se je knjižni kotiček spremenil v pravo dnevno sobo, kjer so se odvijali medgeneracijski dogodki – Knjiga nas povezuje.

      

Poznate radijsko oddajo »Lahkonočnice«?

Starejši ljudje pripovedujejo otrokom pravljice, ki jih lahko poslušate preko radia ali spleta.

Tudi nam v vrtcu so »Lahkonočnice« blizu in smo jih že poslušali.

Odločili pa smo se tudi, da v čast razstave o nastanku knjige, ki je bila v enoti Luna, izvedemo »Lahkonočnice« v živo. Tako so nas obiskale upokojenke vzgojiteljice, ki so se na povabilo z veseljem odzvale. Vsaka izmed njih je otrokom prebrala njeno najljubšo pravljico. Najstarejši otroci iz enot Luna, Mavrica in Sonce so s svojimi vzgojiteljicami najprej prisluhnili pravljicam, nato pa so si skupaj pogledali razstavo, kako dolgo pot »prehodi« knjiga, preden jo mi stisnemo v svoj objem.

Članek pripravili vzgojiteljici Mojca Meke in Nika Pegan

Dostopnost