V petek, 15. novembra 2019, smo izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tem dogodku smo želeli, da skupaj ozavestimo, kako pomembna je pravilna izbira prehrane, kako jo pripravljamo in kakšen način prehranjevanja izberemo. Na ta dan smo otrokom in zaposlenim za zajtrk ponudili med, kruh, maslo, mleko in jabolka, pridelano na slovenskih kmetijah.
Od 11. – 15. 11. 2019 smo v jedilnik vključili slovenske narodne jedi, dejavnosti v skupinah pa obogatili s pestrimi vsebinami:
- S SPOZNAVANJEM ŽIVLJENJA ČEBEL Z OGLEDOM VIDEO POSNETKA: »KRANJSKA ČEBELA«
- Z OBISKOM ČEBELARJA (OGLED ČEBELNJAKA IN OBISK ČEBELARSKEGA DOMA) IN S PREDSTAVITVIJO PRIPOMOČKOV, KI JIH UPORABLJA PRI SVOJEM DELU
- S GIBALNO – PLESNIM IZRAŽANJEM OB GLASBI ( PLES ČEBEL), Z GIBALNO IGRO: »ČEBELA IN MEDVED«,
- S PRSTNO IGRO ( Panj) IN PREPEVANJEM PESMI (Štefan, A: Tri čebele)
- S PEKO MEDENJAKOV IN PLETENIC
- S PRIPRAVO ZDRAVE MALICE (solata s fižolom in repo, črno redkvijo)
- S SPOZNAVANJEM IN UŽIVANJEM TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI
- S ČAJANKO , SPOZNAVANJEM ZELIŠČ, Z OKUŠANJEM RAZLIČNIH VRST MEDU, Z OKUŠANJEM SADJA
- Z LIKOVNIM UPODABLJANJEM ČEBEL IN ČEBELNJAKOV V RAZLIČNIH LIKOVNIH TEHNIKAH IN Z IZDELOVANJEM IZ NESTRUKTURIRANEGA MATERIALA
- S SPOZNAVANJEM SLOVENSKIH ŠALJIVK, ZBADLJIVK
- S PRAVLJICAMI (Čudežna skleda medu…)
- Z OBISKOM ČEBELE ADELE, KI NAM JE PRIPRAVILA PRAVLJIČNO URO
Cilji: otroci so spoznavali in pridobivali navade zdravega in raznolikega prehranjevanja; razvijali prstno motoriko; otroke smo spodbujali k oblikovanju prijetnega vzdušja pri obrokih, otroci so spoznavali, da na njegovo okolje vpliva okolje in on sam ter, da mu uživanje zdrave prehrane pomaga ohranjati zdravje…
Dejavnosti smo predstavili tudi staršem na oglasnih deskah, z razstavo fotografij ter otroških izdelkov v garderobah in na spletni strani vrtca. Ciljem bomo sledili skozi celo šolsko leto.
Zapisala in zbrala fotografije iz vseh enot vrtca: Darija Jankovič, pomočnica ravnateljice