Skoči na glavno vsebino

Dne, 19.10.2022, je v našem vrtcu potekal PODNEBNO – ŠTAFETNI dan, kjer smo se združile vse enote vrtca za isti namen, da ozaveščamo kako pomemben je naš planet in kaj vse lahko naredimo zanj.

Simbolični štafetni tek ter aktivnosti, vezane na podnebne spremembe in ohranjanje biotske pestrosti, smo izvajali v vsaki enoti, istočasno pa je potekal tudi štafetni tek od enote do enote, ki je združil celotni vrtec v eno. Štafetno palico, ki je povezala naš vrtec, je nastala izpod ustvarjalnih rok otrok  našega bolnišničnega oddelka Vrtca Anice Černejeve Celje. Palico so izdelali iz odpadnih materialov ter nanjo dodali simbole vseh naših enot, ki je palici dodalo še posebno vrednost.

Ob 9.uri je štafetna palica, ki jo je dostavila vzgojiteljica iz bolnišničnega oddelka,  štartala skupaj s tekači iz enote Hribček. Na dogovorjeni točki so jo predali enoti Sonce, iz katere  so štafetno palico prevzele dve skupine tekačev, ki so jo okoli 10.ure predale skupini iz enote Mavrica. Palica je tako potovala ob reki Savinji, vse do zadnje točke, kjer so jo prevzeli otroci enote Lune in palico po določenem času prinesli v svojo enoto, kjer je dobila častno mesto. Istočasno, so se v vseh enotah našega vrtca, odvijale štafete ter dejavnosti, ki so sledile skupnim ciljem, da se zavedamo in ozaveščamo problem podnebnih sprememb, se o njih pogovarjamo ter se med seboj povezujemo z mislijo, kako ohraniti naš planet čistejši in boljši.

Vsaka skupina si je tako izdelala svojo štafetno palico iz odpadnih materialov, s katero je kasneje tekla in si jo podajala preko štafetnih iger in dejavnosti. Po izvedenih štafetah, pa so potekale različne dejavnosti, ki so bile povezane z vremenom, eko temami, ločevanjem odpadkov, predelavo hrane, igro z odpadnimi materiali, trajnostno mobilnostjo…

V ta namen so nastale tudi razstave izdelkov in fotografij, k sodelovanju smo povabili tudi starše, v smislu prinašanja odpadnim materialov ter informiranja o tem, kaj/kdaj/zakaj ter na kakšen način počnemo stvari, ki so pomembne tako za vsakega posameznika, kot za en in edini naš planet zemlja.

Pripravila: Isa Goličnik, dipl.vzg.

Dostopnost